preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Produženi boravak 2020./2021.

   

 

učiteljica: mag.prim.educ. Dijana Fekonja Juras

e-mail: dijana.fekonja-juras@skole.hr

Individualni razgovori/primanja roditelja: prema dogovoru

 

ŠTO RADIMO NA PRODUŽENOM BORAVKU?

- pišemo domaću zadaću

- ručamo

- uvježbavamo nastavne sadržaje iz redovne nastave kroz igre, nastavne listiće

- izvodimo aktivnosti vezane uz obilježavanje pojedinih dana

- igramo se, gledamo crtane filmove, boravimo na svježem zraku

- imamo radionice

 

DRAGI MOJI BORAVKAŠI,

nadam se da ćemo se družiti, zabavljati, nasmijavati, bodriti, tješiti uz aktivnosti koje su nam zadane za obavljanje.

Svaki će nam dan biti poseban! Radionice će biti raznolike i sigurna sam da ćete uživati. 

 

SIJEČANJSKE RADOSTI

Nakon podužih zimskih praznika, učenici su se vratili u školske klupe i na produženi boravak. Puni entuzijazma i vedrine, napunjenih baterija, krenuli smo s radom. Često su imali potrebu nešto podijeliti sa svima nama, ispričati nam doživljaje s praznika, što ih je dočekalo ispod božićnoga drvca i sl.

Naš prvi likovni izričaj bio je naslikati i napraviti zimsko drvo noću (akvarel i alufolija) pa smo te radove stavili na pano. Nakon toga, slijedio je Svjetski dan rukopisa (23. siječnja) pa su ukrašavali kapice slovima i ukrašavali coflek po želji (flomaster, papir). Zimsko raspoloženje uljepšao im je razgovor o zimskim sportovima pa smo igrom asocijacije stigli do klizanja. Nacrtali su klizaljke koje su trebali ukrasiti raznobojnim vrstama crta i geometrijskim likovima. Radovi su zaista posebni i predivni te također krase naš razredni pano.

 

      

Osim likovnoga stvaralaštva, učenici su nakon napisanih i provjerenih domaćih zadaća, rješavali nastavne listiće sa različitim tipovima zadataka, uvježbavali uredno pisanje naučenih slova, rješavali tipove logičkih zadataka (SUDOKU) gdje su im glavice mislile i mislile 😊

Došli su do zaključka da ipak jedan kvadratić s brojevima donosi puno razmišljanja.

Nekim učenicima sam objasnila nastavni sadržaj s redovne nastave koji im nije bio jasan, posebno sam se posvetila učenici kojoj je zapeo nastavni sadržaj iz prirode i društva da ispravi negativnu ocjenu (to smo radile desetak minuta svaki dan u zadnjem tjednu mjeseca siječnja u maloj dvorani dok su ostali učenici rješavali domaću zadaću u učionici).

Krećemo u prevrtljivu veljaču s novim aktivnostima i njihovim zadatcima!

 

AKTIVNOSTI U PROSINCU

Prosinac je mjesec u kojem se najviše veselimo blagdanima, obiteljskom okupljanju, izradi božićnih ukrasa. Međutim, iako smo u planu imali velik broj radionica u ovom periodu, na žalost, mnoge se nisu realizirale zbog prisutnosti korona virusa i samoizolacije većine učenika.  Tako smo izgubili dosta dana u ovom mjesecu, ali smo uspjeli napraviti nekoliko odličnih radova.

Zimska noć u gradu- akvarel

         

 Božićna drvca- kolaž papir, vilica i tempera

          

Snješko- čarapa i riža

Čarobna kugla- staklenka, božićni ukrasi, češer

Čestitke

                     

 

Božićno drvce i božićna vila

           

Privjesci za ključeve s božićnim motivima           

          

Kutijice koje smo oslikavali salvetnom tehnikom (decoupage)

          

Lančani božićni likovi

Osim radova, učenici vole rješavati zadatke zabavne matematike, ispunjavati šifrirane zadatke. Logička razmišljanja su im poseban izazov! Svaki slobodan trenutak smo znali provesti u maloj školskoj dvorani kako bi se učenici rastrčali, razgibali, igrali svoje omiljene igre- naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nadajmo se da će nam novo polugodište biti početak novih avantura i stalnog druženja.

 

 

AKTIVNOSTI IZ STUDENOG :)

Na vrata nam je pokucao hladan studeni sa zubatim suncem. J Vrijeme je postajalo sve hladnije pa smo aktivnosti preselili u malu školsku dvoranu. Aktivnosti u obliku kreativnih radionica bilo je nešto manje u odnosu na prethodne mjesece jer smo važnu ulogu stavili na uvježbavanje nastavnih sadržaja iz redovne nastave.

Tako smo organizirali radionice prema sljedećem redu:

 1. DAN IZUMITELJA- učenici su izmislili vlastiti izum i predstavili ga prijateljima i učiteljici; dobili smo olovku koja sama piše domaće zadaće, kapu koja misli umjesto vas, rezač kamena s alarmom, Banana-mena koji pomaže kad god ti zatreba itd.

            

 

 1. IGRANJE SLOVIMA- svaki je učenik na listu u boji oslikao prvo slovo svoga imena i ukrasio ga crticama (crte po toku), obojao ga.

                             

 

 1. MARTINJE- povezali smo izradu vinove loze s pjesmicom koju su učili učenici drugih razreda „Savila se bijela loza vinova“, napravili grozdove od kolaža.

                               

 

 1. MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE- ovaj projekt je nam je svima puno značio jer smo pričali o važnosti međusobne tolerancije, poštivanja svih osoba bez obzira na njihove različitosti; u projektu smo imali priču „Ružno pače“, kviz, plakat i 3D varijanta labuda.

                              

 1. DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA- učenici su oslikali vodotoranj u Vukovaru koji je simbol pada Vukovara iz Domovinskoga rata prema predlošku (crni ugljen, narančasta bojica)

 

                                 

 1. MEĐUNARODNI DAN DJETETA- izabrali smo bojanke gdje su učenici trebali pripaziti na pravilno držanje bojice u rukama i bojanje bez prelaska crte. Učenici drugih razreda su u istoimenoj pjesmici podcrtavali imenice.

                           

 1. DAN KAZALIŠTA- izrađivali smo lutke od kuhače, repromaterijala i tkanine; učenici su osmislili kratki igrokaz i okušali se u glumi.

                           

 1. IZRADA ADVENTSKIH VIJENACA ih je posebno razveselila i uživali su u lijepljenju svjećica za koje su nam poslužili tuljci papira i kolaž.

                     

I tako nam se bliži Božić, izrada božićnih ukrasa, obilježavanje novih važnih datuma kroz godinu te upoznavanje s novih gradivom.

Moramo ići, Sveti Nikola i Djed Mraz već nam mašu! 

 

AKTIVNOSTI PROVEDENE U LISTOPADU
 
Listopad nam je donio pregršt novih i zanimljivih pustolovina i radionica. Nakon redovne domaće zadaće koju su učenici pisali na produženom boravku, slijedilo je uvježbavanje nastavnih sadržaja na nastavnim listićima prema uzrastu i sposobnostima učenika. Zbog podosta hladnog i ružnog vremena, slobodno vrijeme smo provodili u dvorani razgibavanjem, igranjem igara. U organizirano vrijeme izvodile su se brojne radionice kreativnoga tipa kojima smo obilježili važne datume navedenoga mjeseca:
 
1. Međunarodni dan nenasilja- razgovor (2.10.)
2. Svjetski dan zaštite životinja- izrada kućnih ljubimaca od tuljaka i kolaž papira; bubamare na kamenu (oslikavanje temperama) (4.10.)
      
 
3. Dan hrvatske pošte- izrada poštanskih markica na temu Zumići (9.10.)
4. Likovno stvaralaštvo: jesenske rasplesane vile (tempera, štapići za uha), gumene čizme u lokvi (flomaster), jesensko stablo (akvarel)
       
5. Dani zahvalnosti za plodove zemlje- izrada peciva i kruha od glinamola (14.10.)
6. Izrada naslovnice svoje knjige- tema vezana uz Mjesec hrvatske knjige 
7. Dan kravate (18.10.)- tkanina, repromaterijal 
          
8. Dan jabuke- šivanje jabuke (tkanina, igla, konac)- 20.10.
       
9. Izrada bookmarkera za natječaj povodom Mjeseca hrvatske knjige
10. Ploha: oblikovanje puža i njegove rođendanske torte (plastelin)
11. Geometrijska tijela u prostoru: čačkalice, plastelin
12. Eko svijeće (kamen, flomaster) povodom DANA SVIH SVETIH 
13. Dan štednje – šparavac (plastična boca, kolaž papir)- 30.10.
 
Ovaj smo mjesec zavoljeli Jelenka, dječji serijal koji smo gledali nakon izvršenih zadataka. Učenici su uživali, budnim okom pratili zbivanje radnje, neki su Jelenka i sanjali smiley  Učenicima je najveći gušt kad uranjaju u nešto novo, nepoznato. Tako su uživali s iglom i koncem u ruci kad su šivali jabuke; tu je bila potrebna preciznost, mirnoća ruke.
Isto tako, popularni Zumići namamili su im osmijeh na lice na poštanskim markicama koje su slali dragim osobama. Ugodno iznenađeni siluetama vila kojima su trebali „odjenuti“ jesenske haljine točkanjem, na trenutak ih je ostavilo bez teksta. Knjižničarka nas je zamolila da oslikamo bookmarkere, straničnike vezane uz Mjesec hrvatske knjige (15.10.- 15.11.) koji su poslani na nagradni natječaj. Napravili su ih izrezivanjem sličica, slova, brojki iz raznih časopisa i ukrašavanjem zlatnim i srebrnim flomasterom. 
Dani kruha ili Dani zahvalnosti za plodove zemlje donijelo nam je dosta posla: učenici su mijesili kruh i peciva od glinamola, pravilno ih oblikovali, stavljali na tzv. RAZREDNU IZLOŽBU. Rješavali su nastavni listić s dopunjavanjem rečenica, crtežom, spajanjem pojmova, određivanjem točnih odgovora. 
Posebno mi je drago što su eko svijeće odnijeli na grobove svojih najmilijih pokojnika koje će zauvijek gorjeti. 
 
Tako nam je završio listopad i očekujemo nove avanture u studenom! 

 

RUJAN

Drugog tjedna redovne nastave započeli smo s radom produženoga boravka. Slijedilo je upoznavanje novih učenika i pozdravljanje već poznatih lica. 

Često smo boravili vani na svježem zraku, razgibavali se, igrali mnoge igre po željama učenika. Već taj prvi tjedan, prošli smo kroz pravila ponašanja u razredu, pravila vezana uz COVID-19, zaduženja učenika i objasnili važnog semafora ponašanja. Ponovili smo geometrijska tijela i likove, razlike između njih, a napravljen je i plakat. 

    

U rujnu smo imali sljedeće radionice: 

a) Međunarodni dan prašume - gledali smo ppt vezanu uz najveću svjetsku prašumu Amazonu i objasnili pojmove

b) Prvi dan jeseni- izrada Jesenka od lišća, kukuruza i komušine

c) Jesenska životinja- JEŽ - izrada ježa od smeđe tempere, kartona i vilice

d) Dan zdravih zubi - pisanje poruka/pjesmica/bojanje

e) Dan hrvatske policije - "JA KAO POLICAJAC"

         

 

 

Dokumenti 2020.-2021.
Važni događaji kroz godinu

 

LIPANJ

 

5. lipnja- Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća....) i utjecaja na okoliš. Imajući na umu značajnu neravnotežu životnih stilova u svijetu i njihov razarajući utjecaj na okoliš, ovogodišnja tema Dana zaštite okoliša je „Misli – Jedi – Štedi“. Isticanjem problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane želi se potaknuti ljude da razmisle o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš. Glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada od hrane odnosno bacanje hrane i na taj način zaštititi okoliš.

Znate li:

 1. jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno
 2. više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi
 3. za proizvodnju samo jedne litre mlijeka potrebno je 1.000 litara vode
 4. za proizvodnju jednog hamburgera potrebno je 16.000 litara vode za prehranu životinje iz čijeg se mesa on radi

Obilježili smo ga uz razgovor o važnosti raznolike prehrane, da se hrana ne smije bacati jer u svijetu ima mnoštvo gladnih ljudi. 

Riješili smo nastavni listić vezan uz očuvanje okoliša, razvrstavanje otpada u odgovarajuće spremnike. 

 

21.6. Prvi dan ljeta. Dan glazbe.

Ljeto je najtoplije godišnje doba i ima najdulje dane. Asocijacije su različite kod ljudi, ali se ponajviše koriste termini: sunce, more, flamingo, lubenica, kokteli, suncobran, vrućine itd.

Ljetne vrućine izazivaju suše pa je potrebno unositi veće količine vode u organizam.

    

 

Svjetski dan glazbe  slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

 

   

 

22.6. Dan antifašističke borbe

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao blagdan - Dan antifašističke borbe. 

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

 

 

 

 

 

VAŽNI DATUMI U SVIBNJU

Svibanj je mjesec pun ugodnog i toplog vremena, ali i zanimljivih pustolovina. Već početkom mjeseca, 4. svibnja, obilježava se Međunarodni dan vatrogasaca. Također, mjesec svibanj posvećen je vatrogastvu, a obilježava se kao mjesec zaštite od požara. Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan. Njihova profesija nije važna samo u očuvanju ljudskih života već i okoliša. 

   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Ove godine je to 10. svibnja.  Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting.

 

                  

 

ZADATCI ZA MAJČIN DAN:

a) izradite cvijeće od papira (pomoći će vam ovaj link: https://www.youtube.com/watch?v=2U5J72ubgpk) i obojajte, ukrasite staklenku koja će poslužiti kao vaza. 

b) izradite posebnu čestitku za svoju majku- jer zapamtite, ona je jedinstvena i nezamijenjiva!

c) dovršite pjesmicu koja se nalazi pod "Planski dokumenti" pod nazivom Samo je jedna mama

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na sredini mjeseca, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji. Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece" kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. 

 

      

 

Na kraju mjeseca, pozornost zauzima sport. Svjetski dan sporta obilježava se 29. svibnja i potrebno je više fizičke aktivnosti. Sport nam omogućava zdravlje, dobru kondiciju i bolje raspoloženje. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko rekreacijskih aktivnosti.

 

29.4.- Svjetski dan plesa

Ne zaboravi uživati u životu, zapleši, vrti se, dočaraj ples uz glazbu koju voliš!

        

Dan planete Zemlje – 22. travnja

 

Kako ti možeš pomoći Zemlji? Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. Otada se taj dan tradicionalno obilježava u cijelom svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakoga drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo. Što ti možeš učiniti? Pridruži se akciji čišćenja šume ili potoka. Možeš posaditi stablo. Sjeti se da sav otpad koji svakodnevno bacaš nije smeće. Razmisli što se od tog otpada može reciklirati, a što nikako ne bi smjelo završiti u kućnom otpadu jer bi moglo zagaditi okoliš.

 

Staklo nije smeće: Staklo je materijal koji se može u potpunosti reciklirati, i to bezbroj puta. Zato staklene boce ili staklenke ne treba bacati zajedno s ostalim kućnim otpadom, nego ih treba odložiti u posebno označene kontejnere. Staklenoj boci bačenoj u prirodu treba 4000 godina da nestane.

Recikliraj papir : Gotovo 30 posto otpada koje stvori tvoja obitelj je papir – novine, papirnati ubrusi, razna ambalaža… Papir se također može reciklirati i zato se odlaže u posebne kontejnere. Recikliranjem papira i ti ćeš pomoći čuvanju šuma, uštedi vode i energije te zaštiti okoliša.

Baterije su opasan otpad :Baterije u daljinskim upravljačima, mobitelima, walkmanima, satovima i ostalim uređajima prije ili kasnije prestanu raditi. Njih se ne smije bacati s ostalim kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale koji nepovratno zagađuju okoliš. Stoga pronađi poseban kontejner u koji se odlažu stare baterije i o svojem otkriću obavijesti svoje ukućane i prijatelje – kako bi i oni znali kamo treba baciti istrošene baterije.

Oprezno s plastičnim bocama! :Svaki dan kupujemo sokove ili vodu u plastičnim bocama. Za razgradnju plastične boce prirodi trebaju stotine godina. Stoga i te boce treba odložiti u posebne kontejnere. No, prije nego takvu bocu ubaciš u kontejner, spljošti je – kako bi zauzela što manje mjesta.

 

ODVAJANJE OTPADA

 • Nacrtaj spremnike za otpad na listu papira.
 • Oboji ih odgovarajućim bojama kao na slici ispod.
 • Napiši na svaki spremnik što u njega odlažemo.
 • Iznad svakog spremnika nacrtaj nekoliko predmeta koje odlažemo u njega.

BUDI I TI ČUVAR PRIRODE!

UGASI SVJETLO KADA GA NE TREBAŠ. ZATVORI VODU DOK ČETKAŠ ZUBE.

 

IGRE U VRIJEME USKRSA!

USKRSNA POTRAGA ZA ČOKOLADNIM JAJIMA.

Prvo što bi svi zajedno radili bila bi Uskrsna potraga za čokoladnim jajima po svim prostorijama naše škole, ali i po dvorištu.

Šašavi zeko izgubio je mnogooo čokoladnih jaja po cijeloj školi i ne može ih pronaći. Zato i treba vašu pomoć.

No, to ne znači da ju vi ne možete napraviti i kod svoje kuće. Možete vi glumiti učiteljice ili učitelje, ili pak šašavog zeca te svojim ukućanima sakriti čokoladna jaja, bombone, obojana jaja ili nacrtana jaja. Sakrijte ih dobro, u dvorište, na drveća, ispod stola... Ma znam ja kad je čokolada u pitanju nema problema za ideje. :)

Pobjednik će biti ukućanin koji će pronaći najviše jaja.

Možete pobjedniku i pokloniti diplomu koju ćete sami prije nacrtati. Svi znamo da znate crtati diplome, koliko smo ih samo puta radili kad smo igrali Supertalent ili badminton.

Sigurna sam da ćete se i dobro zabaviti u ulozi učiteljica, a vaši ukućani u potrazi za jajima. U ovoj igri vrijedi samo jedno pravilo: Skupi ih što više!

USKRSNA ŠTAFETA- JAJA U ŽLICI

Nakon što ste se dobro odmorili i zasladili jajima, vrijeme je za malu štafetu. Potrebno vam je: žlica i jaje (može pravo sirovo, kuhano ili prazno jaje-ljuska) Podijelite se u grupe s jednakim brojem  natjecatelja. Označite start-početak. Iz svake grupe jedan natjecatelj drži u jednoj ruci žlicu i na nju stavlja jaje. Na određeni znak natjecatelji kreću hodajući ili trčeći do određene prepreke (stolica, veći kamen, cipela...)  koju okružuju i vraćaju se na početak te predaju žlicu s jajetom drugom natjecatelju. Igra je završena kada zadnji natjecatelj pređe startnu crtu. Ukoliko jaje padne na pod natjecatelj se vraća na početak.

USKRSNA PINJATA