preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

LITERARNI NATJEČAJ POVODOM SVETOG NIKOLE - školska knjižnica

DOLAZI NAM SVETI NIKOLA!

Pozivam vas da se zamislite u ulozi sv. Nikole i ispričate lijepu priču o darivanju onih koji sanjaju o darovima u svojim čizmicama.

Više o natječaju pročitajte pod opširnije.

Željno očekujem vaše maštovite radove.

Vaša knjižničarka


Vjerujem da je već svatko od vas čuo za svetog Nikolu i njegove darove kojima daruje dobru djecu, ali sigurna sam  da među vama ima i onih koji su zaboravili tko je on bio i koja dobra djela mu se pripisuju  pa evo nekoliko kratkih podataka:

          Sveti Nikola je rođen 15.3.270. godine u bogatoj obitelji u mjestu Patari (Mala Azija), a umro je 6.12.343. u Myri ( Turska). Nakon smrti roditelja postao je svećenik sa željom da među ljudima širi ljubav i dobrotu. Nakon smrti biskupa (strica) postao je biskup u gradu Myri i narod vjeruje da je činio čuda pa su uz njegov život i poziv vezane brojne legende. Cijeloga svoga života borio se protiv nepravde i za ljubav prema bližnjem.

       Djeca ga vole ih svake godine daruje svojim darovima, a to je njegovo darivanje vezano uz legendu o bogatom čovjeku koji je nakon što je izgubio carsku službu osiromašio i nije imao čime udati svoje tri kćeri ( dati im miraz) pa je pao u očaj i iz toga očaja odlučio trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri koje su se, da bi sačuvale svoju čast i poštenje, u molitvi obratile Bogu. Nikola je doznao za njihovu nevolju i odlučio im pomoći , ali tako da nitko za to ne zna pa je jedne noći vreću zlatnika kroz prozor ubacio u kuću nesretnog čovjeka i njegovih kćeri.  Čovjek je sada mogao udati najstariju kćer, a ostale su mu još dvije pa je Nikola isto učinio i za drugu, ali kada je na red došla treća i, otac je odlučio otkriti tko to daruje njega i njegove kćeri i tu sada postoje dvije LEGENDE:

  1. Otac je uhvatio i prepoznao  Nikolu kad je donio dukate i za najmlađu, a on ga je molio da o tome šuti pred mještanima, a otac je o tome svima pričao.
  2. Nikola je vidio oca te kćeri pa da mu pobjegne popeo se na krov te kroz dimnjak ubacio zlatnike, a oni su upali u čarape koje su se sušile pored peći.

Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik: djece, pomoraca, gradova, krajeva, studenata, djevojaka, pekara, trgovaca, ribara, farmaceuta, zatvorenika, putnika, brodova.

Izvori:

Sveti Nikola - svetac djece i pomoraca - Bitno.net

www.bitno.net › Svetac dana

 

Sveti Nikola - Wikipedia

bs.wikipedia.org › wiki › Sveti_Nikola

 

Sveti Nikola – omiljeni svetac djece

Sv. Nikola živio je u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka, a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka i slatko ih je razveselilo.

Sveti Nikola – zaštitnik pomoraca

Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu – nazivamo ga zaštitnikom djece.

Preuzeto s www.visici.com

 

O NATJEČAJU SV. NIKOLA

 Vjerujem da su vam se svima svidjele ove dvije legende vezane uz dobra djela sv. Nikole  i da su vas u ove pretprazničke dane potaknule na razmišljanje o tome kako na svijetu, a možda i u vašoj neposrednoj blizini , ima jako mnogo djece čije će čizmice ostati prazne ( shvatili ste iz pročitane priče tko ih puni)i stoga vas pozivam da se zamislite u ulozi sv. Nikole i ispričate lijepu priču o darivanju onih koji sanjaju o darovima u svojim čizmicama.

To može biti i  priča vezana i uz drugu legendu. Naslov odredite sami i molim vas da radite sami. Ne prepisujte s interneta. Najbolje radove koji do 4.12.2020. pošaljete svojim učiteljicama  razredne nastave ili Hrvatskoga jezika putem Teamsa ili predate na papiru ( a one meni-knjižničarki) možda sv. Nikola i nagradi NE ZABORAVITE UZ RAD OBAVEZNO NAPISATI SVOJE IME, PREZIME, RAZRED I ŠKOLU-NEDELIŠĆE, DUNJKOVEC, PUŠĆINe.

Željno očekujem vaše maštovite radove.

Vaša knjižničarka.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MAJA BARBIĆ   datum: 26. 11. 2020.

Slikom po školi


Foto galerija

Dan ružičastih majica


Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji


Korisni linkovi

eTwinning

Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju